Verslagen van Verzoamelstee-activiteiten

Afsluitende ochtend met Evelien op donderdag 2 april 2015

IMG_1050 (Copy)

 

 

 

 

 

 

Bezoek aan het Scheepsvaartmuseum op 20 november 2014

IMG_0751 (Copy)Vijftien mensen stonden donderdag 20 nov bij het Dorpshuis klaar om af te reizen noar Stad. Met een beetje proppen en duwen paste het precies in 3 auto’s en dat scheelde weer parkeergeld. Zo komt Jan Splinter door de winter. Te vroeg in Groningen, maakte niet uit. In de kantoorboekhandel tegenover het museum, ontdekte (wie anders?) Nico Siccama een bekende winkeljuffrouw en even later stonden we met zijn allen lekker warm in de winkel. Na tien minuten ging Linda (de winkeljuffrouw) ook nog even rond met snoepjes en pepernoten, kortom de dag kon niet meer stuk. Het museum was zeer de moeite waard. Met twee tentoonstellingen werden we lekker verwend. De eerste van tekeningen/platen van Cornelis Jetses riep een hoop nostalgie op. Platen die vroeger in onze klassen hingen, kwamen ons allemaal zeer bekend voor. Leuk. Ook de ontstaansgeschiedenis van Groningen was erg leerzaam. Een filmpje van 20 minuten leidde de tentoonstelling en hielp erg mee de rest van de tentoonstelling beter te begrijpen. Al met al weer zeer de moeite waard. Om twaalf uur waren we ook gewoon weer terug ien ’t dörp. Tussen de middag moet er natuurlijk wel warm gegeten worden.

 

Bezoek van Thuishuis de Ommejas.

Donderdag 13 november kwamen vertegenwoordigers van Thuis de Ommejas naar de Verzoamelstee in Onderdendam om daar aan zo’n 20 mensen hun verhaak te doen. Tot voor kort stond het huis bekend als Hospice de Ommejas, maar doordat dit begrip nogal beladen is, willen ze graag verder door het leven als Thuishuis. En dat is natuurlijk ook een vriendelijker naam. Denk je bij een hoppice toch vooral aan mensen, die op hun IMG_0742dood liggen te wachten, een Thuishuis, waaronder overigens ook die groep mensen, die hun laatste weken graag in een fijne en warme omgeving willen doorbrengen. Thuishuis de Ommejas wenst vooral haar kleinschaligheid te benadrukken. Hun motto is dan ook, de gasten in hun zeven kamers tellen huis zo goed en vooral zo normaal mogelijk te verzorgen. Niks moet, alles mag. Wilt u uw hond meenemen? Doen. de verzorging laat hem graag uit. Familie op bezoek. Graag. Er is een speciale ruimte voor gecreëerd. Wilt u even op verhaal komen na een val? Bij Thuishuis de Ommejas is daar plek voor. Uiteraard moet u geïndiceerd zijn patiënt voor langdurige zorg. Maar als u in een verpleeghuis welkom bent, dan bent u het zeker ook in de kleinschalige opzet van dit Thuishuis.
De aanwezigen vonden het verhaal wel zo boeiend, dat gretig werd ingegaan om binnenkort als groep een bezoek te komen brengen aan het Thuishuis. gaan we zeker doen!

Bezoek aan Galerie het Raadhuis in Eenrum.

Op donderdag 23 oktober trokken liefst 25 dorpsbewoners onder auspiciën van de Verzoamelstee naar Eenrum om aldaar in Galerie het Raadhuis de expositie HET HOGELAND te bekijken. Men werd om 10:00 u ontvangen door een bevlogen Ankie Onnes, die haar verhaal over het ontstaan van de Galerie goed kwijt kon. Het bekijken van de vele schilderijen leidde tot veel oh’s en ah’s met name toen Aaltje en Anja Ruitenga hun boerderij op Onderwierum herkenden. Een prachtige expositie. Hier de foto;s van het uitstapje.

Voor foto’s van dit uitstapje gaat u naar Verzoamelstee-Foto’s-Foto’s Galerie het Raadhuis of u klikt hier.

 

Bezoek Humanitas ( 9okt 2014) confronterend, maar waardevol

Donderdag 9 oktober bezochten Kasper Blaauw en Frits Krieger, beide vrijwilliger bij Humanitas Hoogeland, de Verzoamelstee. Er was veel belangstelling voor het thema, want Humanitas 4de zaal zat helemaal vol. Het was geen vrolijk verhaal wat werd verteld deze ochtend en de bezoekers waren dan ook erg onder de indruk van de problematiek die de vrijwilligers van Humanitas tegen komen. Problemen als enorme geldschulden, uithuiszetting, eenzaamheid en taalproblemen. Je ziet en hoort er tegenwoordig vaak van op de televisie of leest erover in de krant. Het lijkt een ver-van-mijn-bed-show. Maar ook in onze eigen omgeving, dichtbij, in ons eigen dorp, worstelen mensen met dit soort Humanitas 3moeilijkheden. “Vaak is er een enorme schaamte en moeten we soms wel een paar keer langskomen voor men naar de voedselbank wil” vertelde Frits.
Vanwege de recessie melden zich steeds meer mensen met problemen bij Humanitas. Men is dan ook ernstig op zoek naar vrijwilligers! Met name voor vriendschappelijk huisbezoek en hulp bij thuisadministratie kan Humanitas Hoogeland extra mensen gebruiken!
Mocht je een steentje willen bijdragen of hier vragen over hebben, óf heb je zelf behoefte aan ondersteuning in het dagelijkse leven? Neem dan contact op met Humanitas Afdeling ’t Hoogeland, Weversrijge 19, 9781 NG Bedum hoogeland@humanitas.nl
Ondanks het pittige en soms verdrietige onderwerp, was het toch ook erg gezellig deze ochtend. Er werd gezellig koffiegedronken met elkaar en bijgepraat, onder het genot van een heerlijke notenkoek!